Guteland kommenterar debatt om USA

Jytte Gutelands kommentarer med anledning av dagens debatt om USA:s förändrade inreseregler och president Donald Trumps exekutiva olika dekret. Vi välkomnar denna första diskussion i plenum och förväntar oss att EU fortsätter att reagera och agera. Det är dags för EU att tydligt, starkt och enat visa att vi står upp för våra värderingar i en principfast och handlingskraftig utrikespolitik.

Jytte Guteland om:

Miljö och klimatpolitiken:

– Trumpadministrationens agenda för miljö och klimat är en stor källa till oro för alla oss som kämpar för en progressiv klimatpolitik.  Han har redan aviserat satsningar på smutsiga fossila energikällor som kolkraft och olja och hotat att lämna Parisavtalet.  Det är oerhört oansvarigt ?  alla länder måste ta gemensamt ansvar om vi ska kunna stoppa klimatförändringarna.

– USA är en av de största utsläpparna av växthusgaser globalt och har även en viktig ledarroll i världen. Om de lämnar sina internationella åtaganden på klimatområdet är det ett kraftigt bakslag för klimatet och kan innebära att fler länder följer efter.

 

 

* * *

facebook Twitter Email